Utorak, 22 listopada, 2024

Objave

O župi Sv. Petra i Pavla Gorica-Struge

Župa svetog Petra i Pavla Gorica – Struge (Mostarsko – duvanjska biskupija) kanonski je uspostavljena 14. rujna 1988. godine odvajanjem od župe Sv. Stjepana – Gabela, a u vrijeme biskupa Pavla Žanića. Časna služba uspostave nove župe pripala je don Ivi Pavloviću tadašnjem župniku župe Ravno i negdašnjem kapelanu župe Gabela.

Stara župna crkva, podignuta je tridesetih godina prošlog stoljeća, a nalazi se na brežuljku u mjestu Gorica, u mjesnom župnom groblju, u kojem po predaji starih postoji i još jedna mala trošna kapelica iz turskog vremena.

Budući da se javila potreba za većim molitvenim prostorom za vjernike započeta je nova župna crkva u mjestu Struge. Kamen temeljac i temelji nove župne crkve postavljeni su 22. veljače 1995. godine, a crkva je izgrađena i dovršena te blagoslovljena 29. lipnja 1999. godine po rukama biskupa Ratka Perića. Istoga dana biskup Ratko je u novoj župnoj crkvi zaredio za svećenike don Tomislava Ljubana i don Ivana Turudića koji su rodom iz ovih krajeva. Od tada se u Gorici i Strugama pa i šire razliježe jek crkvenih zvona posvećenih sv. Petru i Pavlu, Blaženoj Djevici Mariji i blaženom Alojziju Stepincu, Bogu na slavu, a nama na spasenje.

Župa sv. Petra i Pavla Gorica Struge danas broji oko 180 obitelji i oko 570 vjernika.

SVET PETRE I PAVLE, MOLITE ZA NAS!!!